Pace şi Lumină, Iertare şi Iubire!

„Iisus doreşte de la toţi credincioşii lumii o linişte de adâncime: liniştea credinţei în Dumnezeu. Aceasta ar da de înţeles că în jurul unui om liniştit (din cauza rădăcinilor lui în cer) se face linişte pe pământ.”„Convertirea talentelor este un mare talent. Înzestrările lui Dumnezeu nu sunt date ca simple ornamente de care să ne bucurăm numai noi.” „Iertând, ştergi ce ierţi. Ce ierţi la altul, ţie ţi se şterge. Judecata aceasta te scoate de sub judecată.” Părintele Arsenie Boca


luni, 24 februarie 2014

Părintele SOFRONIE SAHAROV: „Cât este de frumos, atunci când cineva începe să gândească asemenea Creatorului acestei lumi!”

Cuvinte ale Părintelui Sofronie Saharov, înregistrate de călugări din Muntele Athos și făcute cunoscute abia acum

by Laurențiu Dumitru, Sfântul Munte Athos

"Eu nu sunt nici grec, nici rus, eu sunt athonit".
 "Am purtat sutana, șaizeci de ani, dar de fiecare dată când mă întâlnesc cu un creștin ortodox sau cu oricare altă persoană, îmi plec capul, jos, în fața lui".
 "Teologia este conținutul rugăciunilor noastre".
 "Părinții din secolul al patrulea ne-au lăsat anumite profeții, conform cărora mântuirea în vremurile de pe urmă va fi legată de dureri profunde". "Trebuie să avem hotărârea de a depăși ispitele, comparativ cu durerile primilor creștini. Toți martorii Învierii lui Hristos au fost martirizați. Noi ar trebui să fim gata să îndurăm orice greutăți".
 "Psihologia aduce cel mai mare rău omenirii de astăzi, pentru că această știință nu ține seama de Revelația Divină, conform Căreia omul este creat după Chipul și Asemănarea lui Dumnezeu".
 "Noi, toți, în fiecare moment al vieții noastre, avem nevoie absolută de harul divin, care este dat omului prin durere și efort. Când ne rugăm dimineața, ne rugăm seara și ne rugăm în fiecare clipă – atunci avem dreptul să spunem: «Doamne, nu mă lăsa, ajută-mă! »"
 "Este esențial să citim Evanghelia, cu care nu se poate compara nicio altă carte. Apoi, viața noastră va fi construită pe Cuvântul lui Dumnezeu. Și vom începe să ne gândim și să luăm decizii în spiritul poruncilor divine. Cât este de frumos, atunci când cineva începe să gândească asemenea Creatorului acestei lumi!".
 "Când începem să avem o viață creștină, toată munca noastră, toată lupta noastră, se îndreaptă către acceptarea, chiar și a dușmanilor noștri, cu dragoste. În aceasta constă mărturisirea martiriului creștin".
 "Viața pământească este, pentru noi, o continuă Judecată a lui Dumnezeu. Dacă urmăm poruncile lui Hristos, atunci harul Duhului Sfânt va veni la noi."
 "Sufletul omenesc este Chipul lui Dumnezeu. El își găsește odihna doar atunci când atinge perfecțiunea".
 "Noi nu ne gândim cum am putea schimba lumea prin propriile noastre puteri. Noi ne străduim să primim putere de la Dumnezeu, pentru a putea acționa, cu iubire, în orice moment".
 "Când harul lui Dumnezeu vine la noi, atunci noi deja trăim aici dimensiunea eternității".
 "Cel mai important lucru în viața spirituală este acela de a face eforturi pentru a primi harul Duhului Sfânt. Se schimbă viețile noastre (mai ales în interior, nu în exterior). Vom trăi în aceeași casă, în aceleași împrejurări și cu aceleași persoane, dar viața noastră va fi deja diferită. Însă, acest lucru este posibil numai în anumite condiții: dacă vom găsi timp să ne rugăm cu ardoare, cu lacrimi în ochi. Dimineața, să cerem binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru ca întreaga noastră zi să devină o atitudine de rugăciune".
 "Cine renunță la cruce, nu poate fi vrednic de Domnul și să devină ucenicul Lui. Adâncurile Ființei Divine sunt dezvăluite creștinului, atunci când el se răstignește pentru Mântuitorul nostru. Crucea este temelia teologiei autentice".
 "Marea tragedie a creștinului este incapacitatea de a-și găsi un părinte duhovnicesc (duhovnic). Laicii sunt, ei înșiși, vinovați în acest sens, întrucât nu sunt dispuși să asculte cuvintele învățătorilor lor duhovnicești."
"Viața fără Hristos este fără gust, tristă și părăsită".
Sursa: lonews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu